top of page

Tjäna Gud i hemmet

Idag vill jag belysa ett ämne som jag vet att många brottas med och det är ett ämne som även jag funderat över huruvida jag kan tjäna Gud i hemmet eller ej. När jag spenderar tid i hemmet, kan jag då på något sätt också tjäna Gud?

tjäna gud i hemmet , hemmafru

Det här är egentligen en väldigt enkel fråga att svara på rent logiskt, men för många kan det också vara svårt att greppa just på grund utav hur vi är uppväxta och har blivit formade av samhället.

Redan från barnsben när vi börjar skolan blir vi matade att vi ska bli någonting. Vi lär oss att vi ska sikta på ett visst yrke eller uppnå vissa specifika studieresultat. Hur många gånger får man t.ex inte höra som barn: -Vad ska du bli när du blir stor? Inte nog med att vi växer upp i en miljö som förväntar sig att alla ska söka sig till arbetslivet så finns det också underliggande attityder i samhället att du måste vara en del av arbetslivet för att kunna bidra till samhället, annars är du bara en belastning eller en snyltare eller till och med ibland lat.


Det är tragiskt för mig att se, att detta också har spridit sig ut i kristenheten i Sverige. Det blir viktigt vilken position man har till och med i församlingen, alla har sin uppgift ja, men alla behöver inte vara evangelister, alla behöver inte vara missionärer, inte alla håller i lovsången, alla är inte pastorer osv. Jag vet att det finns människor i församlingar som tror sig inte vara betydelsefulla eller ens vara viktiga i församlingen just för att de inte har en tjänst som syns. Människor som inte ens ser bönen som en tjänstgöring inför Gud just för att den inte är synlig på samma sätt som de övriga. Men om man då tänker lite som så, kyrkan fungerar som en kropp. Vi har ben att gå med, vi har armar och händer att arbeta med, ögon att se med och en mun att prata med. Men om vi tittar på hjärtat, det sitter gömt på insidan och är det viktigaste organ som vi har. Utan hjärtat skulle inte kroppen kunna leva vidare. Och lite så tänker jag mig att det är i församlingen också, det finns många människor som syns och som gör ett yttre arbete, men vi behöver också dom som inte syns, som gör ett inre arbete som stärker hela kroppen. Och för att knyta tillbaka detta till hemmet, så ser jag på det lite på samma sätt. En mammas eller en frus arbete i hemmet kanske inte alltid syns på ytan men det är kanske det viktigaste av allt, för att hela familjen ska fungera och ha en stabilitet. Förstå mig rätt, jag säger inte att familjer är dysfunktionella för att kvinnan inte är hemma, men jag tror att det finns en viktig uppgift i att kvinnan är hjärtat i familjen. Att göra allt det där som kanske inte alltid syns men som kan vara avgörande för framtiden.


Så, hur tjänar vi Gud i hemmet?

Jag tror att vi gör det på många sätt, det betyder inte att vi nödvändigtvis är ute och evangeliserar och missionerar eller leder stora konferenser eller knyter kontakter men däremot håller vi ihop en enhet som Gud har fogat samman, som Gud ser som helig och värdefull, äktenskapet och familjen. Vi evangeliserar däremot för våra barn kan man säga, vi sätter hela grunden för våra barns framtid, för deras tro och för deras framtida kanske kristna liv. Vi ger dom en trygghet, vi ger dom kärlek, vi lär dom ansvar, vi visar gästvänlighet, vi visar förlåtelse, vi visar hängivenhet och lär dem att också kunna korrigeras. Vår tjänst i hemmet är så mycket större än att "bara vara hemma". Hela vårt liv blir ett vittnesbörd, ett vittne om vem Gud är och vad den kristna tron är. Hur fantastiskt är det inte att få uppfostra och lära upp unga människor till att i sin tur bli Guds tjänare?


Och misströsta inte, om du inte har barn så kan du ändå tjäna Gud på ett fantastiskt sätt i hemmet, du kan hjälpa andra människor som kanske också är hemma och på så sätt evangelisera i vardagen (detta kan så klart alla göra), kanske kan du avlasta mammor som är trötta eller om du är duktig på hantverk kanske du kan välsigna andra som inte har kunskapen eller ekonomin till att köpa varma strumpor eller vad det än kan vara. Men inte nog med det, du kan vara en enorm välsignelse för din man, en hjälpare precis så som Gud har tänkt att det ska vara ända sedan begynnelsen. En annan sak vi inte får glömma är bönen, om du känner att du vill göra mer för Gud, spendera mer tid i bön. Bönen är så otroligt viktig och ibland faktiskt underskattad. Vi behöver vara i bön så mycket mer än vad vi ibland faktiskt är, och om det är något som kan hålla en familj, församling eller ett samhälle blomstrande så är det när det fungerar inifrån. Precis som hjärtat. Vi ser det inte, men vi är beroende utav det. Precis så bör bönen (och Bibeln) vara i våra liv. Kanske kan du starta en bönegrupp med andra hemmavarande? Ja det finns många möjligheter till att tjäna Gud i hemmet, det är bara du som sätter begränsningarna. Gud har säkert oändligt många möjligheter uppdukade framför dig om du bara väljer att se dem och du sätter dig ner och ta del utav dem.

tjäna gud i hemmet, familjeliv

Men en sak vill jag verkligen påminna dig om, att vara hemma är ingenting som är skamligt, det är inte ovärdigt eller på något sätt nedvärderande. Försök istället att se möjligheterna och vad Gud vill göra genom dig i hemmet, se inte problemen eller vad andra människor kanske tycker. Allt har också sin tid, kanske finns det en tid när du också ska arbeta, men det kan man göra på många sätt i hemmet genom distansjobb om te.x ekonomin kräver det. Gud har lösningar och möjligheter för just dig, tro och lita på att han vet bäst i alla situationer.

Var välsignade! Jag hoppas att ni kunnat känna er uppmuntrade med detta inlägg som i många fall är lite tabu att prata om, att du faktiskt KAN tjäna Gud genom att vara hemma. Berätta gärna i kommentarerna hur du har upplevt att du tjänat Gud i hemmet eller din resa till att våga vara hemma, kanske kan det vara till välsignelse för någon annan som läser detta.

107 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page