top of page

Surdegsgrund

Prep Time:

Cook Time:

1-2 veckor

Serves:

Level:

About the Recipe

Ingredients

  • Mjöl av valfri sort

  • Vatten Jag har använt rågsikt när jag gjort min grund, upplever att det har varit ett säkrare kort än vanligt vetemjöl. Men självklart kan du använda andra typer av mjöl tex råg eller liknande.

Preparation

Dag 1:

Morgon: Blanda 30g mjöl med 30g vatten i en lämplig glasburk eller dylikt. Rör ihop allting noga och låt stå i rumstemperatur under ett löst pålagt lock eller under t.ex en tunn handduk.

Kväll: Blanda i ytterligare 30g mjöl och 30g vatten in burken, blanda allting ordentligt och låt vila igen.


Dag 2-5:

Mata din surdegsgrund morgon och kväll enligt följande:

Avlägsna hälften av surdegen (ca 60g) och tillsätt en ny omgång med 30g mjöl och 30g vatten. Blanda ordentligt och låt stå till nästa matning.


Dag 6 och framåt:

Mata din surdegsgrund enligt instruktionen ovan (ta bort 60g, tillsätt 30+30). Från och med nu kan du också om du önskar förvara surdegsgrunden i kylen och mata den ca 1 gång per vecka eller oftare om så önskas. Se dock till att du har den i rumstemperatur en stund innan matning så att grunden inte är kall när du matar den, samt låt den stå framme ett tag innan den sätts in i kylen igen så att den håller sig aktiv.


  • Hur vet du att du har en frisk och aktiv surdeg? Du ser massor med bubblor, den luktar lite syrligt och efter mating så reser den sig till åtminstone dubbel storlek

  • Om du har väldigt kallt inomhus kan du behöva ha den stående på en lite varmare plats men det är inte heller nödvändigt, alternativt använda lite varmare vatten så det är strax över fingervarmt.

  • Om surdegen börjar se dålig ut kan du "börja om" genom att ta en tesked med surdegsgrund och blanda tillsammans med nytt mjöl (30g) och vatten (30g) så kan processen starta om snabbare än att göra en helt ny grund.bottom of page