Har du precis som jag försökt många gånger att få till en surdegsgrund men utan framgång?
Lugn bara lugn här kommer ett recept som fungerat bra för mig och andra nybörjare som har provat.
Efter många försök lyckades jag till slut! När du sen väl har lyckats är surdegsgrunden näst intill omöjlig att döda!
Efter din hjälp lyckades jag äntligen med min surdeg och har nu lyckats göra helt fantastiskt bröd. Tack! – Elina
Att göra sin första surdegsgrund kräver lite tid och engagemang men det är väl värt mödan. Däremot kan du inte räkna med att börja baka med grunden på direkten utan den kräver lite arbete och vila mellan 1-2 veckor innan den är redo för bakning.
Surdegsgrund
Detta behöver du
Mjöl av valfri sort
Vatten Jag har använt rågsikt när jag gjort min grund, upplever att det har varit ett säkrare kort än vanligt vetemjöl. Men självklart kan du använda andra typer av mjöl tex råg eller liknande.
Dag 1:
Morgon: Blanda 30g mjöl med 30g vatten i en lämplig glasburk eller dylikt. Rör ihop allting noga och låt stå i rumstemperatur under ett löst pålagt lock eller under t.ex en tunn handduk. Kväll: Blanda i ytterligare 30g mjöl och 30g vatten in burken, blanda allting ordentligt och låt vila igen.
Dag 2-5:
Mata din surdegsgrund morgon och kväll enligt följande:
Avlägsna hälften av surdegen (ca 60g) och tillsätt en ny omgång med 30g mjöl och 30g vatten. Blanda ordentligt och låt stå till nästa matning.
Dag 6 och framåt:
Mata din surdegsgrund enligt instruktionen ovan (ta bort 60g, tillsätt 30+30). Från och med nu kan du också om du önskar förvara surdegsgrunden i kylen och mata den ca 1 gång per vecka eller oftare om så önskas. Se dock till att du har den i rumstemperatur en stund innan matning så att grunden inte är kall när du matar den, samt låt den stå framme ett tag innan den sätts in i kylen igen så att den håller sig aktiv.
Hur vet du att du har en frisk och aktiv surdeg? Du ser massor med bubblor, den luktar lite syrligt och efter matning så reser den sig till åtminstone dubbel storlek
Om du har väldigt kallt inomhus kan du behöva ha den stående på en lite varmare plats men det är inte nödvändigt om du har relativt normal temperatur inomhus, alternativt kan du också använda lite varmare vatten så det är strax över fingervarmt.
Om surdegen börjar se dålig ut kan du "börja om" genom att ta en tesked med surdegsgrund och blanda tillsammans med nytt mjöl (30g) och vatten (30g) så kan processen starta om snabbare än att göra en helt ny grund.
Lycka till med din surdeg! Kommentera gärna hur det har gått eller om du har ytterligare några tips.
Comentarios